Auto privé of zakelijk aanschaffen?

Zonder auto geraak je niet van bestemming A naar bestemming B, maar wat is in jouw situatie het voordeligst? een zakelijke auto, of toch ook in combinatie met privé? Hoe zit het dan met de bijtelling en andere autokosten zoals brandstof, verzekeringen en onderhoud?

Bij het aanschaffen van een nieuwe auto luidt daarom altijd de vraag: zakelijk of privé? Om tot de juiste keuze te komen is het altijd verstandig om jouw situatie zo mogelijk in beeld te hebben. Zo spelen er altijd diverse factoren een rol bijvoorbeeld: wat voor soort auto je wilt aanschaffen, hoeveel kilometers je rijdt, de verhouding tussen het aantal zakelijke en privé kilometers, de bijtelling en btw enzovoorts.   

Auto zakelijk aanschaffen

Bij zakelijke aanschaf van de auto wordt de auto gekocht door het bedrijf. Alle kosten komen dan ook voor rekening van het bedrijf, zoals: aanschafkosten, tankkosten, verzekeringen en onderhoud. De auto wordt door het bedrijf ter beschikking gesteld aan jou. De auto kun jij gebruiken voor woon-werkverkeer en voor ritten met een zakelijk doeleind. Wanneer jij de zakelijke auto ook privé gebruikt voor meer dan 500 km op jaarbasis dan wordt er een bijtelling toegekend. De bijtelling wordt beschouwt als inkomen en wordt door de belastingdienst boven op je werkelijke inkomen opgeteld. 

Auto privé aanschaffen

Bij privé aanschaf van de auto wordt de auto gekocht door jouzelf. Alle kosten komen dan ook voor jouw eigen rekening en zijn niet aftrekbaar. 

 

Met kilometeradministratie

Bij zakelijk gebruik van een privéauto mag je de zakelijke kilometers declareren bij je bedrijf. Je moet dan wel een sluitende administratie bijhouden waarin je deze kilometers exact bijhoudt. Deze kilometers mag je vermenigvuldigen met 0,19 cent en een keer per jaar wegboeken als privékilometers.

 

Let op: alle kosten die je voor je auto maakt zijn privé en dus niet aftrekbaar van de winst.

Bij aanschaf van een oudere auto is privé-aankoop vaak aan te raden. De bijtelling wordt namelijk over de cataloguswaarde berekend: cataloguswaarde is de nieuwwaarde van de auto, niet het aanschafbedrag. Ook als u veel zakelijke kilometers rijdt, kan privé-aankoop gunstig uitpakken vanwege de kilometervergoeding. Let wel: koopt u een auto privé dan zijn ook alle kosten privé.

 

 

Privéauto en toch kosten en btw zakelijk aftrekken?

Wanneer je een nieuwe auto koopt en besluit deze privé te gebruiken, mag je geen btw aftrekken bij de aankoop. De btw op onderhoudskosten, reparatiekosten etc. mag je alleen aftrekken voor zover je de auto zakelijk gebruikt. Dit moet je dus naar rato verrekenen in je administratie. Ook hiervoor is een gedegen administratie belangrijk. Een rekenvoorbeeld van de Belastingdienst vind je hier.

 

 

 

Auto privé aanschaffen

Nieuwsgierig?

Laat je vakkundig adviseren door één van onze Raadmeesters om te zien wat de mogelijkheden zijn.                                                  vul onderstaand formulier in of neem contact met ons.