Auto privé of zakelijk?
Zonder auto geraak je niet van bestemming A naar bestemming B, maar wat is in jouw situatie het voordeligst? een zakelijke auto, of toch ook in combinatie met privé? Hoe zit het dan met de bijtelling en andere autokosten zoals brandstof, verzekeringen en onderhoud?
Bij het aanschaffen van een nieuwe auto luidt daarom altijd de vraag: zakelijk of privé? Om tot de juiste keuze te komen is het altijd verstandig om jouw situatie zo goed mogelijk in beeld te brengen. Zo spelen er altijd diverse factoren een rol bijvoorbeeld: wat voor soort auto je wilt aanschaffen, hoeveel kilometers je rijdt, de verhouding tussen het aantal zakelijke en privé kilometers, de bijtelling en btw enzovoorts.
Auto zakelijk aanschaffen
Bij zakelijke aanschaf van de auto wordt de auto gekocht door het bedrijf. Alle kosten komen dan ook voor rekening van het bedrijf, zoals: aanschafkosten, tankkosten, verzekeringen en onderhoud. De auto wordt door het bedrijf ter beschikking gesteld aan jou. De auto kun jij gebruiken voor woon-werkverkeer en voor ritten met een zakelijk doeleinde. De gemaakte autokosten zijn fiscaal aftrekbaar en je kunt de btw hiervan terugvragen in de aangifte omzetbelasting.
Privé gebruik van zakelijke auto
Rijdt jij meer dan 500 kilometers per jaar voor privé doeleinden? Dan wordt er een bijtelling toegekend. De bijtelling wordt beschouwt als inkomen en wordt door de belastingdienst boven op je werkelijke inkomen opgeteld. Door een gedegen kilometerregistratie bij te houden van de gereden privékilometers voorkom je een bijtelling.
Bijtelling bij Privé gebruik
De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. In 2024 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling: 16% en 22%. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld.
Auto privé aanschaffen
Bij privé aanschaf wordt de auto gekocht door een privépersoon. Alle kosten komen dan ook voor eigen rekening en zijn niet aftrekbaar van de winst. Toch kun jij wanneer de auto privé staat een aftrekpost creëren door een gedegen kilometerregisitratie bij te houden.
Met kilometeradministratie
Bij zakelijk gebruik van een privéauto mag je de zakelijke kilometers declareren bij je bedrijf. Je moet dan wel een sluitende kilometerregistratie bijhouden waarin je deze kilometers exact bijhoudt. Deze kilometers mag je per 1 januari 2024 vermenigvuldigen met € 0,23 cent per gereden kilometer, en aftrekken van de winst.
Let op: alle kosten die je voor je auto maakt zijn privé en dus niet aftrekbaar van de winst.
Auto ouder dan 15 jaar?
Bij aanschaf van een auto die ouder is dan 15 jaar kun je overwegen om deze zakelijk aan te schaffen. De bijtelling bedraagt namelijk bij auto's ouder dan 15 jaar: 35% van de dagwaarde. Ook als u weinig zakelijke kilometers rijdt, kan een zakelijke aankoop gunstig uitpakken vanwege de lage bijtelling en kun je de btw op autokosten terugvragen.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Laat jouw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op!